Blokk 2 – május 29

A FILMKLUB MÁSODIK BLOKKJA / BLOCK TWO : Bhután a kívülállók szemével / Bhutan through the eyes of foreigners

Dátum: 2015. május 29. péntek, 18 óra

Helyszín: DocuArt mozi és kávézó

Cím: Budapest IX. Ráday u. 18.
Bejárat: Erkel utca 15 felől. Át kell jönni belső udvaron a DocuArt kávézóhoz.

Meghívott vendégek: Földvári András és barátai, akik nem rég jöttek haza Bhutánból. Velük a filmek után beszélgetünk magyarul. Házigazda: Zurbó Dorottya dokumentumfilmes

FILMEK:
1. “Bhutan: Taking the Middle Path to Happiness” (Bhután: A boldogsághoz vezető középút) – dokumentumfilm / 57p / 2010

Tom Vendetti pszichológus és filmkészítő alkotása a kétszeres Emmy® díjas “Bhutan – Taking the Middle Path to Happiness” egy himalájai királyságról és annak fejlesztési koncepciójáról, a Bruttó Nemzeti Boldogságról szól. Képzeljünk el egy országot, ahol a kormánypolitika vezérelve az emberek boldogsága! Képzeljünk el egy nemzetet, amely minden élőlényre szentként tekint, egy országot, amely kifogyhatatlan megújuló energiával van megáldva, egy népet, amely elkötelezett a természet és az ország kultúrájának megőrzése mellett! Képzeljünk el egy országot, ahol a kormány egyetlen célja a Bruttó Nemzeti Boldogság növelése! Hol van ez a „Shangri La”? Hol máshol, mint Bhutánban.

De egy ilyen hely, mint Bhután valóban létezhet? Az ilyen nemes elvek átültethetőek a gyakorlatba? Egy ilyen kicsi ország a Himalája magas lejtőin képes megőrizni természeti és kulturális örökségét, miközben kapuit kitárja a külvilág felé?

A „középút” elve mélyen gyökerezik a bhutáni életszemléletben, üzenete egyszerű: a boldogság titka a szélsőségektől mentes középút követése. Sem a világi örömök mértéktelen hajszolása, sem a fejlődés adta jótétemények elutasítása nem vezet prosperáló és békés társadalom kialakulásához. A boldogságot csak egy olyan középút követése hozhat, amely kielégíti az emberiség alapszükségleteit, de nem veszélyezteti a természet diverzitását.

De most, hogy Bhután belép a globális piacra, a televízió, az internet, a reklámok és a fogyasztás társadalmi nyomása nem fogja-e felborítani ezt a törékeny egyensúlyt?

Rendező: Tom Vendetti

Készítő országok: USA

Nyelvek: angol

Web: www.bhutan-film.com

2. “Born Again Buddhists” (Újjászületett buddhisták) – dokumentum / 45p / 2007

Krisna tanította. Platón hitt benne. Freud elutasította. Mindezeket a csodálatos elméket foglalkoztatta és zavarba ejtette egy erőteljes idea: a reinkarnáció. A számos nemzetközi díjat nyert televíziós dokumentumfilm a reinkarnáció koncepcióját és gyakorlatát járja körbe Bhutánban, a Vadzsrajána buddhizmus egyik kiemelkedő központjában. Egy külföldi újságíró szemszögéből mutatja be azt az izgalmas és érzékeny vitát, ami a buddhista tanítók újjászületése körül zajlik. Tanítók, aki sokszor évszázadok múlva is visszatérnek, hogy folytassák tanításukat, mint például az egyik bhutáni tanítómester és filmrendező: Khyentse Norbu. Az „Újjászületett buddhisták” rendezője, Lian Pek, Szingapúr ismert televíziós személyisége, aki többek között a CNN és az Al Jazeera hírműsorok műsorvezetőnőjeként is dolgozott. Filmjében megszólal Dr Karma Phuntsho is, a Magyar Bhutáni Baráti Társaság tiszteletbeli tagja.

Rendező: Lian Pek

Készítő ország: Szingapúr

Nyelv: angol

Web: https://www.youtube.com/watch?v=_r2R5wCzRyc

Belépő: 500 Ft, a Bhután Társaság tagjainak 300 Ft. A filmeket angol nyelven vetítjük.