Filmklub 2015

“A Mennydörgő Sárkány boldogsága”
/ Az első bhutáni filmklub Budapesten

Elindul a várva várt bhutáni filmklub, amelynek keretében 12 különleges dokumentum- és rövidfilmet mutatunk be a távoli buddhista Bhutáni Királyságról. A filmeket 2013-ban egyszer már vetítettük a sikeres bhutáni filmfesztivál keretében és  most a közönség kérésére egy részüket ismét bemutatjuk illetve nénány új filmet is hozunk.

A filmeket hat tematikus blokkban vetítjük 2015 május és november között. A filmek angolul vagy angol felirattal kerülnek vetítésre! Minden alkalommal 1-3 filmet vetítünk, amelyet kerekasztalbeszélgetés követ, meglepetés vendégekkel.

Helyszín: DocuArt mozi és kávézó

Cím: Budapest IX. Ráday u. 18.
Bejárat: Erkel utca 15 felől. Át kell jönni belső udvaron a DocuArt kávézóhoz.

Belépő: 500 Ft/alkalom, a Bhután Társaság tagjainak kedvezmény!

A novemberig tartó filmklub későbbi,  éppen aktuális előadásai dátumát az alábbi honlapokon fogjuk közölni.

www.docuart.hu | www.bhutan.info.hu | www.facebook.com/bhutanhungary

“A Mennydörgő Sárkány boldogsága” sorozat teljes előzetes programja / Full program of the „Dragon’s Quest for Happiness” series:

1. BLOKK : Bhutáni emberek és gleccserek / People and glaciers of Bhutan – 2015. május 22.

Díszvendég / Special Guest: Michael Rutland

“School Among Glaciers” (Iskola a gleccserek között)  -dokumentumfilm / Dorji Wangchuk / 65’ / 2005 / dzongkha, angol felirat

“86 Centimetres” (86 centiméter) – dokumentumfilm / Tsering Gyeltshen és Peterjan van der Burgh / 39’ / 2011 / dzongkha, angol felirat

2. BLOKK : Bhután a kívülállók szemével / Bhutan through the eyes of foreigners – 2015. május 29.

 Vendég / Guest : Földvári András és barátai

“Bhutan: Taking the Middle Path to Happiness” (Bhután: A boldogsághoz vezető középút) – dokumentumfilm / Tom Vendetti / 57’ / 2010 / angol

 “Born Again Buddhists” (Újjászületett buddhisták) -dokumentumfilm / Lian Pek / 45’ / 2007 / angol

3. BLOKK : Bhután női szemmel / Bhutan through the female eye – 2015. szeptember 11. 19 óra

Vendég / Guest : Szegedi Mónika, orientalista

“She Sings” (A lány énekel) – dokumentumfilm / Caroline Sascha Cogez és Dechen Roder / 48’ / 2011 / dzongkha, angol felirat

“Birds in Cages” (Madarak ketrecben) – rövidfilm / Karma Deki / 23’ / 2011 / dzongkha, angol felirat 

A bhutáni filmklub október 2-i rendezvényén három filmet vetítünk:

4. BLOKK : Bhután: az utolsó paradicsom? / Bhutan: the last Shangri-la? – 2015. október 2. 19 óra

“Bhutan: Search for Happiness” (Bhután: Kutatás a boldogság után) – dokumentumfilm / Pavol Barabas / 33’ / 2008 / angol

”Losar” (Loszár, holdújév) – dokumentumfilm / Arun Bhattarai / 7’ / 2011 / dzongkha, angol felirat

“Tashi and Sakteng” (Tashi és Szakteng) – dokumentumfilm / Sonam Phuntsho / 21’ / 2012 / dzongkha, angol felirat

5. BLOKK : A bhutániak szereti a focit / The Bhutanese love football – 2015. november 13. 19 óra

Vendégünk / Our guest: Zurbó Dorottya, dokumentumfilmes, aki most forgat a bhutáni női fociról

“The Other Final” (A másik döntő) – dokumentumfilm / 77p / 2003 / angol

6.  BLOKK : A mai Bhután / Bhutan today – 2015. december 4. 19 óra

 “The Heart in the Mandala” (A szív mandalája) – rövidfilm / Dechen W. Roder / 39’ / 2013 / dzongkha, angol felirat

“Made in Bhutan” – dokumentumfilm / Hirondelle Chatelard / 35’ / 2012 / dzongkha, angol felirat

 

A filmek részletes leírása / Detailed description of the movies:

1. BLOKK: Bhutáni emberek és gleccserek / People and glaciers of Bhutan – 2015. május 22

“School Among Glaciers” (Iskola a gleccserek között) – dokumentumfilm / 65p / 2005

 Izgalmas dokumentumfilm egy iskolai tanárról, aki 14 napos útra indul a távoli Lunanába a Himalája hegyei közé, hogy az ottani iskolában tanítson. Viszontagságos útján több veszélyes ösvényt és hágót megjár, köztük az 5200 méter magas Gangla Karchung hágót. Végül megérkezik a 4500 méter magasan fekvő állomáshelyére, Lunanába, ahol öt hónapot tölt embert próbáló körülmények között. Ezen a zord vidéken található Bhután egyik legelmaradottabbnak számító fél-nomád törzse, az ezer fős Lunap közösség, a maguk féltve őrzött hagyományaival és kultúrájával. Jak-tartásból élnek és az így készített vajjal és sajttal kereskednek az alacsonyabban fekvő völgyek lakóival. A tanár ráébred, hogy sokkal több tudás és bölcsesség lakozik az itt élő népekben, mint gondolta és egyre jobban elmerül ezen csodálatos emberek életében. 

Rendező / Director: Dorji Wangchuk

Készítő ország / Made in : Bhután

Nyelv / Language: dzongkha, angol felirat

Web: www.dorjiwangchuk.blogspot.hu

 

“86 Centimetres” (86 centiméter) – dokumentumfilm / 39p / 2011

 Bhután élen jár a természetvédelemben, 70%-át erdő fedi és CO2 kibocsátása minimális. Ennek ellenére a globális klímaváltozás hatására az ország gleccserei olvadnak és elöntéssel fenyegetik a lakott völgyeket. 2009-ben 350 bhutáni férfi és nő három hónapra egy közel 5000 méter magasan fekvő gleccsertóhoz érkezett, hogy gyakorlatilag puszta kézzel megpróbálják csökkenteni a kitöréssel fenyegető tó vízszintjét. Az ő heroikus küzdelmüket követhetjük nyomon Tashi Tshering paro-i fiatalember történetén keresztül ebben a megrázó dokumentumfilmben.

Rendező: Tsering Gyeltshen és Peterjan van der Burgh

Producer: Henk de Jong

Készítő országok: Bhután és Hollandia

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: www.86centimetres.org

 

2. BLOKK: Bhután a kívülállók szemével / Bhutan as seen by foreigners – 2015. május 29.

“Bhutan: Taking the Middle Path to Happiness” (Bhután: A boldogsághoz vezető középút) – dokumentumfilm / 57p / 2010

Tom Vendetti pszichológus és filmkészítő alkotása a kétszeres Emmy® díjas “Bhutan – Taking the Middle Path to Happiness” egy himalájai királyságról és annak fejlesztési koncepciójáról, a Bruttó Nemzeti Boldogságról szól. Képzeljünk el egy országot, ahol a kormánypolitika vezérelve az emberek boldogsága! Képzeljünk el egy nemzetet, amely minden élőlényre szentként tekint, egy országot, amely kifogyhatatlan megújuló energiával van megáldva, egy népet, amely elkötelezett a természet és az ország kultúrájának megőrzése mellett! Képzeljünk el egy országot, ahol a kormány egyetlen célja a Bruttó Nemzeti Boldogság növelése! Hol van ez a „Shangri La”? Hol máshol, mint Bhutánban.

De egy ilyen hely, mint Bhután valóban létezhet? Az ilyen nemes elvek átültethetőek a gyakorlatba? Egy ilyen kicsi ország a Himalája magas lejtőin képes megőrizni természeti és kulturális örökségét, miközben kapuit kitárja a külvilág felé?

A „középút” elve mélyen gyökerezik a bhutáni életszemléletben, üzenete egyszerű: a boldogság titka a szélsőségektől mentes középút követése. Sem a világi örömök mértéktelen hajszolása, sem a fejlődés adta jótétemények elutasítása nem vezet prosperáló és békés társadalom kialakulásához. A boldogságot csak egy olyan középút követése hozhat, amely kielégíti az emberiség alapszükségleteit, de nem veszélyezteti a természet diverzitását.

De most, hogy Bhután belép a globális piacra, a televízió, az internet, a reklámok és a fogyasztás társadalmi nyomása nem fogja-e felborítani ezt a törékeny egyensúlyt?

Rendező: Tom Vendetti

Készítő országok: USA

Nyelvek: angol

Web: www.bhutan-film.com

 

“Born Again Buddhists” (Újjászületett buddhisták) – dokumentum / 45p / 2007

Krisna tanította. Platón hitt benne. Freud elutasította. Mindezeket a csodálatos elméket foglalkoztatta és zavarba ejtette egy erőteljes idea: a reinkarnáció. A számos nemzetközi díjat nyert televíziós dokumentumfilm a reinkarnáció koncepcióját és gyakorlatát járja körbe Bhutánban, a Vadzsrajána buddhizmus egyik kiemelkedő központjában. Egy külföldi újságíró szemszögéből mutatja be azt az izgalmas és érzékeny vitát, ami a buddhista tanítók újjászületése körül zajlik. Tanítók, aki sokszor évszázadok múlva is visszatérnek, hogy folytassák tanításukat, mint például az egyik bhutáni tanítómester és filmrendező: Khyentse Norbu. Az „Újjászületett buddhisták” rendezője, Lian Pek, Szingapúr ismert televíziós személyisége, aki többek között a CNN és az Al Jazeera hírműsorok műsorvezetőnőjeként is dolgozott. Filmjében megszólal Dr Karma Phuntsho is, a Magyar Bhutáni Baráti Társaság tiszteletbeli tagja.

Rendező: Lian Pek

Készítő ország: Szingapúr

Nyelv: angol

Web: http://www2.channelnewsasia.com/perspectives/about-the-show/lian-pek/

 

3. BLOKK: Bhután női szemmel – 2015. szeptember 11. 19 óra

 “She Sings” (A lány énekel) – dokumentumfilm / 48p / 2011

A „She Sings” egy különleges felnőtté válás történet, amelyben szirénekkel, mágikus majmokkal, részeg nagyikkal és bhutáni popzenével találkozunk. A 19 éves Dechen anyjával és öccsével él Thimphu-ban, Bhután fővárosában. Dechen arról álmodik, hogy híres énekes lesz és beválasztják a bhutáni tévé „Druk Super Star” énekversenyébe. A verseny közben Dechen megismeri néhai szeretett nagymamája történetét, aki maga is tehetséges énekes volt. Miközben önmagát keresi, Dechen felfedi a család sötét múltját, amelyben áldás és átok kéz a kézben jár. „A lány énekel” a dokumentum műfaj kereteit feszegeti a maga költői és erőteljes vizuális nyelvezetével. Egy fiatal lány életét ismerjük meg, aki elidegenedett a saját misztikus kultúrájától.

A mű az első kísérleti dokumentumfilm, amit a sokáig elzárt Bhutánban készítettek, ahol 1999-ig nem volt kábeltévé és csak az elmúlt évtizedben alakult ki a filmipar. Dechent modern belső vágyak hajtják, ami szöges ellentétben áll a társadalommal, amiben él. A film nyugodt és érzékeny hangulatban mutatja be a különbséget a tradicionális és a modern élet, az egyén és a közösség, a mítosz és a valóság között. A lányból fiatal nővé váló Dechenben lejátszódó változások rárímelnek országa átmeneti helyzetére, amint a régi világot leváltja egy új.

 Rendező: Caroline Sascha Cogez és Dechen Roder

Készítő országok: Dánia, Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: http://youtu.be/_X9D9TO_GGw

 

“Birds in Cages” (Madarak ketrecben) – rövidfilm / 23p / 2011

A „Birds in Cages” két nagyon közeli barátnő, Dechen és Pema, története, akiknek nincs könnyű életük. Dechen szegény családból jött, az apja elhagyta őt és testvérét, mert az anyja ivott. Dolgozik, hogy legyen valamennyi pénzük és reméli, hogy egyszer tanulhat. Sajnos, az élet választás elé állítja: vagy a tanulmányait vagy a családja túlélését választja. Karma Deki rendezőnő a bhutáni postán dolgozott, majd egyéves filmrendezői tanulmányok után három, hazájában sikeres nagyjátékfilmet és az itt bemutatott rövidfilmet rendezte.

Rendező: Karma Deki

Készítő ország: Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: Beskop Tshechu Fesztivál www.bhutanfilmfestival.bt

 

4. BLOKK: Bhután: az utolsó paradicsom? / Bhutan: the last Shangri-la? – 2015. október 2. 19 óra

“Bhutan: Search for Happiness” (Bhután: Kutatás a boldogság után) – dokumentumfilm / 33’ / 2008

Azt mondják Bhutánt csak az emberek felejtették el, de az istenek soha. A helyiek Drukjulnak, a Mennydörgő Sárkány földjének hívják az országot, beszorítva a kínai Tibet és az indiai Assam közé. Bejárni egy olyan országot, ahol az emberek minden élőt tisztelnek, maga egy boldogság-történet. Itt a belső béke fontosabb, mint a földi örömök hajszolása és a természettel való harmónia mindenek feletti szabály. A jóságos király törődik az alattvalókkal és a Bruttó Nemzeti Boldogságot hirdeti a Bruttó Nemzeti Termék helyett. Olyan ez, mint egy tündérmese. A nehezen definiálható boldogság mentén, ez a kicsi himalájai királyság nem mindennapi utat választott. Lehet, hogy a helyes utat?

A dokumentumfilm szlovák stábja megmutatja a nézőknek azokat a csodálatos és misztikus helyeket, amelyek az elzárt Bhután magas hegyei között találunk. Soha ember még nem lépett az itteni 7500 méter magas hegyek csúcsaira, mert megmászásuk tilos. A helyiek szentként tekintenek hegyeikre és a király és a kormány úgy döntött, hogy a nagy nemzetközi érdeklődés ellenére 6000 méter felett nem engedélyezik a hegymászást. Az ország magas hegyeinek köszönhetően sokáig elzárt maradt és meg tudta őrizni középkori tradícióit és sajátságos buddhista hitvilágát és szertartásait, fenséges kolostorait. A film ide vezet minket, ebbe az elvarázsolt világba, miközben elgondolkozhatunk azon, hogy vajon meddig tud Bhután ellenállni a

külvilágból érkező hatásoknak, globális civilizációnk jó és rossz hatásainak.

Rendező: Pavol Barabas

Készítő ország: Szlovákia

Nyelv: angol

Web: http://www.k2studio.sk/en/filmy/bhutan-hladanie-stastia

 

”Losar” (Loszár, holdújév) – dokumentumfilm / r.: Arun Bhattarai / 7p / 2011 / angol felirat

A rövidfilm egy kisfiú szemszögéből mutatja be Loszár, a bhutáni újév falusi ünnepét és szokásait. A fiatal rendező részben Magyarországon tanulta a filmkészítést.

 

“Tashi and Sakteng” (Tashi és Sakteng) – dokumentumfilm / 21p / 2012

Izgalmas rövidfilmet készített Sonam Phuntsho Bhután távoli falvaiban élő gyerekek életéről. A „Tashi és Sakteng” UNICEF díjat is kapott a Prix Jeunesse kategóriában.

Rendező: Sonam Phuntsho

Készítő ország: Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: http://youtu.be/pyqMeT_mWKg

5. BLOKK – A bhutániak szeretik a focit / The Bhutanese love football – 2015. november  13. 19 óra

“The Other Final” (A másik döntő) – dokumentumfilm / 77p / 2003

Csapata világbajnoki szereplésével csalódottan, egy holland focirajongó elhatározta, hogy a 2002-es Labdarúgó Világbajnokság döntőjével egy napon megszervezi a FIFA rangsorában két legutolsó helyezett nemzeti válogatott összecsapását. Bhután és Montserrat 4-0-ra végződött mérkőzésére Thimphu és az ország egyetlen stadionjában került sor, 2400 méter magasságban, 25 ezer néző előtt. A meccs mint „A másik döntő” híresült el és érdekes dokumentumfilm készült belőle. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Bhutánban a foci nagyon népszerű sport, a tradicionális íjászat mellett. A legnépszerűbb külföldi klubok a Chelsea, a Liverpool és a Barcelona.

Rendező: Johan Kramer

Készítő országok: Bhután és Hollandia

Nyelv: angol

6. BLOKK: A mai Bhután / Bhutan today – 2015. december 4. 19 óra

 “The Heart in the Mandala” (A szív mandalája) / rövidfilm / 39 perc / 2013

A fiatal bhutáni rendezőnő filmje egy modern bhutáni szerelmi történet, amelynek három szereplőjét tragikusan beárnyékolja egy múltbeli korrupciós eset. A buddhista mandala motívumát követve, a film a szeretet, a sors, döntéseink és tetteink karmikus összefüggéseit vizsgálja egy olyan világban, ahol minden mindennel összefügg.

Rendező: Dechen W. Roder

Készítő ország: Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: https://youtu.be/ko3ls30h_Pg

 

“Made in Bhutan” – dokumentumfilm / 35 perc / 2012

A Loden Alapítvány Bhután első bejegyzett nonprofit szervezete 2008-ban indította el Kisvállalkozói Programját. Azóta több, mint 70 helyi kisvállalkozót támogattak , több száz munkahelyet teremtettek szerte az országban. Az alapítvány támogatásával létrejött “Made in Bhutan” c. dokumentumfilm bemutatja, hogy napjainkban hogyan alakul ki szinte a semmiből a bhutáni vállalkozói szféra és a kezdő vállalkozók miként próbálnak egyensúlyozni a tradicionális értékek, a szocális és természeti megfontolások és az üzleti célok között.

A fiatal amerikai rendezőnő bhutáni stábjával 2012-ben beutazta az országot és interjúkat készített a Loden Alapítvány által támogatott vállalkozókkal. A filmet 2013-ban mutatták be Timpuban, Bhután fővárosában és azóta szerte az országban vetítették, számos fiatalt inspirálva arra, hogy ők maguk is vállalkozásba fogjanak. A filmet több külföldi városban is bemutatták

Rendező: Hirondelle Chatelard

Stáb: Kinley Penjor / Chhoeku Dorji / Sherab Dorji / Jules Tardy / Andy Peng

Készítő ország: Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: www.madeinbhutan.org