Blokk 4 – október 2

A bhutáni filmklub október 2-i rendezvényén három rövid dokumentumfilmet vetítünk:

4. BLOKK: Bhután: az utolsó paradicsom? / Bhutan: the last Shangri-la? – 2015. október 2. 19 óra

1. “Bhutan: Search for Happiness” (Bhután: Kutatás a boldogság után) – dokumentumfilm / 33 perc / 2008

Azt mondják Bhutánt csak az emberek felejtették el, de az istenek soha. A helyiek Drukjulnak, a Mennydörgő Sárkány földjének hívják az országot, beszorítva a kínai Tibet és az indiai Assam közé. Bejárni egy olyan országot, ahol az emberek minden élőt tisztelnek, maga egy boldogság-történet. Itt a belső béke fontosabb, mint a földi örömök hajszolása és a természettel való harmónia mindenek feletti szabály. A jóságos király törődik az alattvalókkal és a Bruttó Nemzeti Boldogságot hirdeti a Bruttó Nemzeti Termék helyett. Olyan ez, mint egy tündérmese. A nehezen definiálható boldogság mentén, ez a kicsi himalájai királyság nem mindennapi utat választott. Lehet, hogy a helyes utat?

A dokumentumfilm szlovák stábja megmutatja a nézőknek azokat a csodálatos és misztikus helyeket, amelyek az elzárt Bhután magas hegyei között találunk. Soha ember még nem lépett az itteni 7500 méter magas hegyek csúcsaira, mert megmászásuk tilos. A helyiek szentként tekintenek hegyeikre és a király és a kormány úgy döntött, hogy a nagy nemzetközi érdeklődés ellenére 6000 méter felett nem engedélyezik a hegymászást. Az ország magas hegyeinek köszönhetően sokáig elzárt maradt és meg tudta őrizni középkori tradícióit és sajátságos buddhista hitvilágát és szertartásait, fenséges kolostorait. A film ide vezet minket, ebbe az elvarázsolt világba, miközben elgondolkozhatunk azon, hogy vajon meddig tud Bhután ellenállni a külvilágból érkező hatásoknak, globális civilizációnk jó és rossz hatásainak.

Rendező: Pavol Barabas
Készítő ország: Szlovákia
Nyelv: angol
Web: http://www.k2studio.sk/en/filmy/bhutan-hladanie-stastia
2. ”Losar” (Loszár, holdújév) – dokumentumfilm / 7 perc / 2011

A rövidfilm egy kisfiú szemszögéből mutatja be Loszár, a bhutáni újév falusi ünnepét és szokásait. A fiatal rendező részben Magyarországon tanulta a filmkészítést.

Rendező: Arun Bhattarai
Készítő ország: Bhután
Nyelv: dzongkha, angol felirat

3. “Tashi and Sakteng” (Tashi és Sakteng) – dokumentumfilm / 21 perc / 2012

Izgalmas rövidfilmet készített Sonam Phuntsho Bhután távoli falvaiban élő gyerekek életéről. A “Tashi és Sakteng” UNICEF díjat is kapott a Prix Jeunesse kategóriában.

Rendező: Sonam Phuntsho
Készítő ország: Bhután
Nyelv: dzongkha, angol felirat
Web: http://youtu.be/pyqMeT_mWKg

 

A filmklub helyszíne: DocuArt mozi és kávézó
Cím: Budapest IX. Ráday u. 18.
Bejárat: Erkel utca 15 felől. Át kell jönni belső udvaron a DocuArt kávézóhoz.

Vendégünk: Varga Anna etnobiológus, aki tavaly nemzetközi workshopot szervezett Bhutánban.

Belépő: 500 Ft, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság tagjainak 300 Ft.