Blokk 3 – szeptember 11

A nyári szünet után folytatódik a különleges bhutáni filmklub!

A következő rendezvényen 2015. szeptember 11-én 19 órakor két bhutáni rendezőnő filmjét vetítjük és utána Szegedi Mónika vendégünkkel beszélgetünk.

Facebook esemény

BHUTÁNI FILMKLUB 3. BLOKK : Bhután női szemmel / Bhutan through the female eye

1. “She Sings” (A lány énekel) – dokumentumfilm / Caroline Sascha Cogez és Dechen Roder / 48’ / 2011 / dzongkha, angol felirat

2. “Birds in Cages” (Madarak ketrecben) – rövidfilm / Karma Deki / 23’ / 2011 / dzongkha, angol felirat

A filmek után Szegedi Mónika orientalistával beszélget Valcsicsák Zoltán a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke.

Helyszín: DocuArt mozi és kávézó
Cím: Budapest IX. Ráday u. 18.
Bejárat: Erkel utca 15 felől. Át kell jönni belső udvaron a DocuArt kávézóhoz.

Belépő: 500 Ft, a Bhután Társaság tagjainak kedvezmény!
A filmekről részletesen:

1. “She Sings” (A lány énekel) – dokumentumfilm / 48p / 2011

A „She Sings” egy különleges felnőtté válás történet, amelyben szirénekkel, mágikus majmokkal, részeg nagyikkal és bhutáni popzenével találkozunk. A 19 éves Dechen anyjával és öccsével él Thimphu-ban, Bhután fővárosában. Dechen arról álmodik, hogy híres énekes lesz és beválasztják a bhutáni tévé „Druk Super Star” énekversenyébe. A verseny közben Dechen megismeri néhai szeretett nagymamája történetét, aki maga is tehetséges énekes volt. Miközben önmagát keresi, Dechen felfedi a család sötét múltját, amelyben áldás és átok kéz a kézben jár. „A lány énekel” a dokumentum műfaj kereteit feszegeti a maga költői és erőteljes vizuális nyelvezetével. Egy fiatal lány életét ismerjük meg, aki elidegenedett a saját misztikus kultúrájától.

A mű az első kísérleti dokumentumfilm, amit a sokáig elzárt Bhutánban készítettek, ahol 1999-ig nem volt televízió és internet, és csak az elmúlt évtizedben alakult ki a filmipar. Dechent modern belső vágyak hajtják, ami szöges ellentétben áll a társadalommal, amiben él. A film nyugodt és érzékeny hangulatban mutatja be a különbséget a tradicionális és a modern élet, az egyén és a közösség, a mítosz és a valóság között. A lányból fiatal nővé váló Dechenben lejátszódó változások rárímelnek országa átmeneti helyzetére, amint a régi világot leváltja egy új.

Rendező: Caroline Sascha Cogez és Dechen Roder

Készítő országok: Dánia, Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: http://youtu.be/_X9D9TO_GGw

 

2. “Birds in Cages” (Madarak ketrecben) – rövidfilm / 23p / 2011

A „Birds in Cages” két nagyon közeli barátnő, Dechen és Pema, története, akiknek nincs könnyű életük. Dechen szegény családból jött, az apja elhagyta őt és testvérét, mert az anyja ivott. Dolgozik, hogy legyen valamennyi pénzük és reméli, hogy egyszer tanulhat. Sajnos, az élet választás elé állítja: vagy a tanulmányait vagy a családja túlélését választja. Karma Deki rendezőnő a bhutáni postán dolgozott, majd egyéves filmrendezői tanulmányok után három, hazájában sikeres nagyjátékfilmet és az itt bemutatott rövidfilmet rendezte.

Rendező: Karma Deki

Készítő ország: Bhután

Nyelv: dzongkha, angol felirat

Web: Beskop Tshechu Fesztivál www.bhutanfilmfestival.bt