Május 21-22: Michael Rutland Budapesten

Az 1938-ban született Michael Rutland a ‘70-es évek elején fizikatanár volt Oxfordban, amikor egy titokzatos felkérésre az elzárt Bhutánba érkezett, hogy a tinédzser koronaherceget matematikára és természettudományokra oktassa. A herceg nemsokára az ország negyedik királyaként kijelentette, hogy a Bruttó Nemzeti Boldogság fontosabb, mint a Bruttó Nemzeti Termék és ezen elv mentén modernizálta az országot. Rutland urat eközben máshová szólította a kötelesség: az ománi szultán légierejének oktatóközpontjában dolgozott, majd ismét Angliában oktatott, és ENSZ-tanácsadóként tevékenykedett.

Szoros kapcsolata Bhutánnal és a bhutáni királyi családdal ezen évtizedek alatt nem szakadt meg, néhány éve a királytól bhutáni állampolgárságot is kapott, és tanácsadóként számos oktatási és egyéb országos projektben működött közre. Jelenleg ő az Egyesült Királyság első tiszteletbeli bhutáni konzulja és a nagy múltú angol Bhutan Society elnöke. Thimphutól nem messze lakik egy tradicionális bhutáni házban és ablakából néha látja, ahogy volt tanítványa, a “nyugdíjas király”, a völgyben elbiciklizik.

Michael Rutland május 21-én csütörtökön este 7 órakor a MagNet Közösségi Ház Lótusz termében tartott előadást arról hogy mi változott és mi nem Bhutánban a ’70-es évek óta, különleges fotókat mutatott be és szívesen válaszolt a közönség kérdéseire. Május 22-én pedig az induló bhutáni filmklub díszvendége volt a DocuArt moziban. Erről a programról ITT olvashat.

Interjú Michael Rutlanddel: ITT