Utazás

Szeretne Bhutánba utazni a Bhután Társaság elnökével, aki évente közel két hónapot Sárkányföldön tölt? Szeretne személyesen találkozni az Álmomban Bhutánban ébredtem c. könyv (www.bhutankonyv.hu) szereplőivel? Szeretne egy barátságos vacsorán a volt miniszterelnök vagy egy ismert színésznő vagy egy buddhista tudós mellett ülni?

2011 óta járunk az országba. Legközelebb 2024. őszére tervezünk egy izgalmas utat, amely külső-belső utazás sokkal több, mint az átlag utazási iroda ajánlata. Jelentkezzen Ön is, érdeklődjön nálunk ezen az oldalon: www.bhutantour.hu

Tévhitek és cáfolatok Bhutánról

A Magyar-Bhutáni Baráti Társaság alapító elnöke, az Álmomban Bhutánban ébredtem c. sikerkönyv szerzője, Valcsicsák Zoltán, 2011 óta rendszeresen jár egyedül és csoportosan Bhutánba, mint önkéntes és mint túravezető. Ez idő alatt rengeteg tapasztalata felgyűlt az ottani utazásokkal, lehetőségekkel kapcsolatban. Ennek alapján összeszedett néhány elterjedt tévhitet, félreértést és hamis információt, ami félrevezetheti a Bhutánba vágyó utazót. És mellé tette a cáfolatokat.

TÉVHIT: Bhutánba nehéz bejutni, nehéz vízumot szerezni, sok időbe telik, vagy, hogy a bejutó turisták száma limitált.


VALÓSÁG: Bhutánba nincsenek adminisztratív kvóták, minden turista megkapja a vízumot, pár nappal azután, hogy a napidíj összege megérkezett Bhutánba. A beutazó turisták éves száma államilag nem korlátozott. A bejutás korlátja a kötelező napidíj és az adott időpontban berepülő járatokon elérhető helyek száma (ha nem közúton érkezik az ember Indiából).

TÉVHIT: A bhutáni vízum drága, több száz dollár naponta.


VALÓSÁG: A bhutáni vízum 40 USD fejenként és utanként. A napi  100 dollár az nem vízumdíj, hanem az államnak fizetett ún. Fenntartható Fejlődés Díj (Sustainable Development Fee, SDF). Ezt a napidíjat viszont annyiszor kell kifizetni, ahány éjszakát a Királyságban töltünk. Erre az összegre jön rá utazásunk összes más költsége (szállás, étkezés, belépők, stb.), amely igényeink és pénztárcánk függvényében alakul.  Ha egy helyi utazási irodán keresztül vagy velünk utazik, akkor az árban általában a következők vannak benne: utazás terepjáróval vagy kisbusszal, sofőr, helyi és magyar idegenvezető, szállások legalább 3 csillagos hotelekben, napi három étkezés, napi 100 dolláros SDF hozzájárulás az ingyenes oktatáshoz és egészségügyhöz, útdíjak, belépők, adók, még palackos víz is az egész úton. Magyarán, a helyszínen már csak akkor fizet, ha italokat rendel vagy borravalót ad.

TÉVHIT: A magas költségek luxus szállást jelentenek. Vagy pont fordítva: a magas költségek ellenére a szállások gyengék.


VALÓSÁG: A szállások általában 3-csillagos, standard hotelek. Az ilyen hotelek  jó minőségűek, általában új építésűek, tágas szobákkal, meleg vízzel, fűtéssel, de ugyanakkor jelentős eltérés lehet közöttük az elhelyezkedés, a színvonal, a kiszolgálás terén. Fontos, hogy jó helyismerettel a legjobb hoteleket időben lefoglaljuk. Aki ennél még színvonalasabb, 4-5 csillagos szállásra vágyik, annak természetesen többet kell fizetnie. A falusi turizmus keretében egyre több parasztház is kínál egyszerű szállásokat és szervezetten kempingezni is lehet. 

TÉVHIT: Egyénileg, saját költségen nem lehet beutazni Bhutánba.


VALÓSÁG: Egyénileg, pl. hátizsákos turistaként, 2022. szeptembere óta be lehet beutazni Bhutánba. Ugyanakkor a kötelező 100 dolláros napidíjat előre át kell utalni, hogy megkapjuk a beutazási vízumot, valamint kötelező helyi idegenvezetőt bérelni.

TÉVHIT: Biztonságosabb nepáli vagy indiai utazási irodán keresztül beutazni.


VALÓSÁG: Nem, pont ellenkezőleg. Sajnos, nem egyszer megtörténik, hogy valaki nepáli vagy indiai utazási irodának utalja előre a pénzt és átverik, eltűnnek. De ha ez nem is történik meg, akkor is felesleges bekapcsolni ezeket az irodákat, mert Bhutánba számos megbízható utazási iroda működik, jól beszélnek angolul, és a külföldi irodák is velük dolgoznak. Felesleges még egy, sokszor kockázatos, lépcsőt beiktatni

TÉVHIT: Magyar, nepáli vagy indiai utazási iroda nélkül nem lehet megszervezni egy bhutáni utat.


VALÓSÁG: Bárki, aki tud angolul és nem igényel magyar túravezetést, direktbe kapcsolatba léphet egy bhutáni utazási irodával, amelyik megszervezi az útját, intézi a vízumot, a bhutáni berepülést, és beutaztatja. Nincs szükség magyar vagy külföldi irodára.

TÉVHIT: Bhutánba csak kis csoportok utaznak.


VALÓSÁG: Jellemzően igen, de sajnos, nem csak. Sok olyan hirdetést látni, hogy egy bhutáni útnál a meghirdetett csoport 20 vagy több fős. Ez szerintünk túl nagy csoport Bhutánhoz. Az ideális csoport 8-12 fős. Mi ennyien szoktunk utazni. Ha ennél nagyobb a csoport, lehet, hogy be sem férünk egy templomba.

TÉVHIT: Bhután érintetlen, nincsenek turisták.


VALÓSÁG: Bhután nem minden része olyan, ahol kevés a turista, a modernitás nincs jelen. 2019-ben, Covid járvány előtt, főszezonban jelentős számú turista volt a nyugati országrészben, főleg a vallási fesztiválok idején: Paro, Thimphu, Punakha völgyekben. Thimphu ma már kb. 150 ezres város, az országban szinte mindenütt van elektromos áram és mobil szolgáltatás, ebből következően internet hozzáférés. Az ázsiai középosztály megerősödésével egyre több a kínai és indiai turista utazik. Jó, ha olyan vezetővel megyünk, aki tudja mikor és merre érdemes menni, hogy elkerüljük a sokaságot. Ugyanakkor azzal lehet számolni, hogy 2022-től a turizmus csak fokozatosan indul be és lehet, hogy az új feltételekkel sokáig alacsony marad a beutazók száma. A belső repülő járatok is új lehetőséget adnak a keleti országrész megismerésére. 

TÉVHIT: Egy más országban bevált magyar idegenvezető, aki soha vagy csak rövid időt töltött Bhutánba, kiváló vezető lesz.


VALÓSÁG: Bhután nagyon speciális és ma napig kevésbé ismert hely. Van egy határa, hogy mit tud megmutatni egy csekély helyi tapasztalattal rendelkező vezető, aki rá van utalva a bhutáni idegenvezetőre. Így nem egyszer a bejáratot turistautakon halad a csoport, azt hallják, amit a helyi idegenvezető mond, helyiekkel nem igazán érintkeznek, és pont az vész el, amitől Bhután más. Érdemes olyan vezetővel menni, aki ismer és bemutat helyi embereket, lehetőséget teremt az interakcióra, arra hogy belelássunk a bhutáni hétköznapokba. Illetve letérjünk a bejáratott ösvényekről, hogy személyre szabott programot kapjunk.

TÉVHIT: Bhutánt meg lehet nézni 3-4 nap alatt, mert kicsi.


VALÓSÁG: Sajnos 3-4 nap nem elég arra, hogy igazán elmerüljünk Bhutánba. Sőt, ha rövid időre megyünk, akkor pont a lényege vész el: a nyugalma, a máshol nem érezhető jótékony „flow”, áramlás, a helyiekkel való beszélgetés, iszogatás, nevetés, vagy egy kolostorban eltöltött hosszabb meditációs vagy merengős idő. Minél több időnk van, annál keletebbre tudunk eljutni, ahol már kevés a turista és még élnek az ősi hagyományok, életmódok. Mi úgy állítjuk össze a programot, hogy legalább 8-10 napot töltsünk Bhutánba, nem rohanva, átadva magunkat a helyi ritmusnak.

TÉVHIT: Nincs szükség akklimatizációs időre Bhutánban, rögtön az érkezés másnapján könnyen lehet túrázni vagy fel lehet menni a Tigrisfészek Kolostorhoz.


VALÓSÁG: A bhutáni reptér 2300m magasan van és utunk során kb. ezen a magasságon tartózkodunk. De amikor kelet felé haladunk (Thimphu, Punakha, Phobjika) több 3000m magasan fekvő hágón haladunk át, illetve Phobjika völgy vagy a Tigrisfészek Kolostor is 3100m magasan fekszik. A magasság miatt a legtöbben az első napokban már kis sétától is kimerülnek, nem beszélve a kiadósabb gyalogtúráktól, nehezen veszik a levegőt, ritkábban előfordul, hogy fáj a fejük vagy rosszul érzik magukat. Sajnos, egyes irodák rövid utakat kínálnak Bhutánba és nem egyszer érkezés után nem sokkal mennek fel a Tigrisfészekhez, ami igen kimerítő. Ezzel szemben mi az évek alatt összeállítottunk egy túra programot, ahol a szervezetünk hozzá tud szokni a magassághoz. Először néhány napot töltünk a „csak” 1400 méteren fekvő Katmandu-völgyben, majd Bhutánban fokozatosan haladunk kelet felé, csak könnyebb gyalogtúrákat teszünk, és csak több, mint egy hét elteltével megyünk fel a Tigrisfészek Kolostorhoz, vagy alszunk 3800m magasan. Így sokkal jobban tudjuk élvezni és értékelni mindazt, amit Bhután számunkra tartogat.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS JELENTKEZÉS AZ UTAKRA  ITT.